Strange noise while driving

Strange noise while driving

This is a discussion on Strange noise while driving within the 2nd Gen F150 Ecoboost forums, part of the 2nd Gen F150 Ecoboost Forum (2015+) category; Hey all. My truck started making this strange rattle/grinding noise the other day. I'm sure it's not related, was right after new front struts were ...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
Like Tree7Likes

Thread: Strange noise while driving

  1. #1
    Rookie zukgod1's Avatar

    Join Date
    Apr 2018
    Posts
    7
    Member #
    61641
    Liked
    2 times

    Strange noise while driving

    Hey all. My truck started making this strange rattle/grinding noise the other day.
    I'm sure it's not related, was right after new front struts were installed.
    Anyway, this happens around 1100-1300 ish rpms. Very slight load and 45mph or under.
    It could be happening at higher speeds but I can't hear it.

    My truck doesn't have a noisy start up, nice and quiet, no rattle.

    I'm still leaving towards something to do with the chains but thought before I worried about the worst case I would post and see what you all think.


    https://youtu.be/T0PNlp1YYWU

  2. #2
    Gold Supporting Member snakebitten's Avatar
    Gold Member

    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Coastal Texas
    Posts
    3,432
    Member #
    52137
    Liked
    2889 times
    I'm betting it IS directly related to having new struts put on. In fact, it's easy for the accidental injury to the IWE vacuum system to take place during the strut install.

    More than a few have been victims

    Sent from my SM-N950U using Tapatalk
    noodles and Envious like this.
    2018 KingRanch Kingsville Edition- Gen2 3.5 - Runs SO good on Factory tunes. Simply amazing. Good Job Ford

  3. #3
    Gold Supporting Member snakebitten's Avatar
    Gold Member

    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Coastal Texas
    Posts
    3,432
    Member #
    52137
    Liked
    2889 times
    I should have said, put it in 4WD and see if the noise stops. That'd be a sure sign you have injured the vacuum driven IWE circuit somewhere

    Sent from my SM-N950U using Tapatalk
    2018 KingRanch Kingsville Edition- Gen2 3.5 - Runs SO good on Factory tunes. Simply amazing. Good Job Ford

  4. Remove Advertisements
    F150EcoBoost.net
    Advertisements
     

  5. #4
    Rookie zukgod1's Avatar

    Join Date
    Apr 2018
    Posts
    7
    Member #
    61641
    Liked
    2 times
    Thanks, I'll give the 4x4 test a shot.

    I've checked all the vacuum lines going to the hubs and through the engine bay and couldn't see anything obvious.
    I'll drive then see about getting it up on a hoist so I can see better.

    Report back after that.

    Quote Originally Posted by snakebitten View Post
    I should have said, put it in 4WD and see if the noise stops. That'd be a sure sign you have injured the vacuum driven IWE circuit somewhere

    Sent from my SM-N950U using Tapatalk

  6. #5
    Rookie zukgod1's Avatar

    Join Date
    Apr 2018
    Posts
    7
    Member #
    61641
    Liked
    2 times
    Have it a quick test. Seemed to have gone away with 4x4 enabled.
    As mentioned though, it only does it with fully warmed up and the drive wasn't very long.
    I'll test longer here shortly.

    Just for giggles, I did climb all over the truck and didn't see anything unplugged. I wonder if something could be plugged in incorrectly.?

  7. #6
    Gold Supporting Member snakebitten's Avatar
    Gold Member

    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Coastal Texas
    Posts
    3,432
    Member #
    52137
    Liked
    2889 times
    There's a small check valve in the IWE path. Not sure exactly where it is on 18's.

    Locate it and make sure it isn't leaking down.
    But look for a pinch or crack somewhere close to where the coilover work was done.

    You want to avoid that noise because it's literally the sound of damage being done to the IWE teeth and pawls. It doesn't take long to trash the meshing ability.

    Keep in mind that zero vacuum IS 4wd.
    So if 4WD stops the clatter, it indicates that full-vaccum (2wd) is not attainable for some reason. An indication of vacuum leak.

    Obviously I'm guessing that the coilover work is the culprit, but there are lots of warnings about protecting the vacuum hoses and fittings when removing the front struts on these trucks.

    Could just be a coincidence, of course. But it was dejavu when you posted.

    Sent from my SM-N950U using Tapatalk
    GearHead_1 likes this.
    2018 KingRanch Kingsville Edition- Gen2 3.5 - Runs SO good on Factory tunes. Simply amazing. Good Job Ford

  8. #7
    Ecoboost Master GearHead_1's Avatar

    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Utah
    Posts
    1,299
    Member #
    27626
    Liked
    705 times
    I think Snake has called this correctly. As for the timing on this and the fact that you checked to make sure the vacuum lines were reattached at the hub. I’d bet that the half shaft was loosened up and reinstalled improperly. The splines must be lined up before tightening the half shaft. I hope not but I’d suspect it’s damaged the IWE. It’s also possible that the vacuum lines were damaged if they were removed resulting in a vacuum leak at the hub. A little liquid soap and a spray bottle might help identify if the hoses were cracked.
    Last edited by GearHead_1; 05-11-2019 at 08:50 PM.
    A society willing to trade liberty for temporary security deserves neither and will lose both
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

  9. #8
    Rookie zukgod1's Avatar

    Join Date
    Apr 2018
    Posts
    7
    Member #
    61641
    Liked
    2 times
    Took it to my shop and got it up in the air.
    Chased the lines from vac source to the valve to each hub.
    Everything was intact.
    Checked that little check valve next to the firewall and control valve, seems it's bad. I can blow through it once then it seals then it doesn't.
    I removed it and plugged the line and took it for a drive.
    No more noise.


    Thanks for the advice, honestly my next step was to start pricing timing parts.
    Attached Images Attached Images  
    GearHead_1 likes this.

  10. #9
    Gold Supporting Member snakebitten's Avatar
    Gold Member

    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Coastal Texas
    Posts
    3,432
    Member #
    52137
    Liked
    2889 times
    That little $8.00 check valve has caused many folks grief. And a few folks replaced expensive damaged 4WD parts.

    Thanks GearHead for the vote of confidence.

    I guess if I keep swinging, I'd eventually get out of my slump.

    Sent from my SM-N950U using Tapatalk
    GearHead_1 likes this.
    2018 KingRanch Kingsville Edition- Gen2 3.5 - Runs SO good on Factory tunes. Simply amazing. Good Job Ford

  11. #10
    Ecoboost Regular Kinguni's Avatar

    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Lorette, MB
    Posts
    102
    Member #
    15424
    Liked
    26 times
    Quote Originally Posted by zukgod1 View Post
    Took it to my shop and got it up in the air.
    Chased the lines from vac source to the valve to each hub.
    Everything was intact.
    Checked that little check valve next to the firewall and control valve, seems it's bad. I can blow through it once then it seals then it doesn't.
    I removed it and plugged the line and took it for a drive.
    No more noise.


    Thanks for the advice, honestly my next step was to start pricing timing parts.
    Nice crack there! Replaced it on my 18 in well under a year.
    2018 3.5 XLT 302a XTS SCREW LB Max Tow Magnetic No Mods

Page 1 of 2 12 LastLast

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Strange noise while braking
    By devilboy01 in forum F150 Ecoboost Problems
    Replies: 1
    Last Post: 05-08-2016, 08:12 PM
  2. Strange noise on start up
    By F150jet in forum F150 Ecoboost Chat
    Replies: 12
    Last Post: 08-26-2015, 07:24 PM
  3. strange noise
    By Rock krusher in forum F150 Ecoboost Chat
    Replies: 16
    Last Post: 09-22-2014, 06:15 PM
  4. Strange noise on 2011 Ecoboost F150
    By holly1810 in forum F150 Ecoboost Chat
    Replies: 11
    Last Post: 01-08-2014, 01:12 PM
  5. Strange noise on 2013 waste gate maybe
    By rnkburg in forum F150 Ecoboost Chat
    Replies: 8
    Last Post: 06-24-2013, 07:34 PM
Connect with us: F150 Ecoboost Forum on Twitter F150 Ecoboost Forum on Facebook F150 Ecoboost Forum RSS Feed
Find us on Google+