F150 Ecoboost Forum banner
Status
Not open for further replies.

Wyrzucanie kodu P0131 zaraz po uruchomieniu????

93K views 24 replies 7 participants last post by  El Kabong  
#1 ·
Ok, jeśli ciężarówka stoi długo, uruchamiam ją i wyrzuca kod. Zauważyłem dziś rano, że robi to po minucie pracy, a potem, gdy wydaje się, że wentylatory się wyłączają, słyszę stuknięcie z komory silnika i wyskakuje kod. Czy to może być zamykający się solenoid, nie mam pojęcia.

Save
#2 ·
Byłoby miło, gdyby Ops dołączyli również definicję/opis kodu, który wyciągnęli... w ten sposób nie oczekuje się, że ludzie będą go najpierw szukać... nie każdy zna wszystkie kody na pamięć... osoba może pamiętać z osobistego doświadczenia, ale i tak by to pomogło:cool:

Save
#3 ·
Ten stuk, który słyszysz, jest normalny. Z tego, co rozumiem, przy zimnym starcie zawór obejściowy jest dość otwarty, podobnie jak zawory upustowe, ponieważ silnik pracuje na wysokich obrotach biegu jałowego w warunkach zimnego startu. Następnie, gdy silnik osiąga określoną temperaturę i obroty spadają, słyszysz stuk zaworu obejściowego. Albo może to być zawór upustowy. Zapomniałem który. Chodzi o to, że to normalne.

Jeśli chodzi o kod.....

P0131 FORD - Obwód czujnika O2 niskie napięcie Bank 1 Czujnik 1
Możliwe przyczyny:
Uszkodzony przedni podgrzewany czujnik tlenu Bank 1
Przednia wiązka przewodów podgrzewanego czujnika tlenu Bank 1 jest otwarta lub zwarta
Słabe połączenie elektryczne przedniego podgrzewanego czujnika tlenu Bank 1
Niewłaściwe ciśnienie paliwa
Uszkodzone wtryskiwacze paliwa
Nieszczelności wlotu powietrza
Wycieki spalin

Uwagi techniczne:
Wymiana czujnika O2 1 zwykle rozwiązuje problem

Kiedy kod jest wykrywany?
Sygnał napięciowy z czujnika jest niższy niż określony czas.

Możliwe objawy:
Światło silnika WŁĄCZONE (lub kontrolka ostrzegawcza Service Engine Soon)
Wysokie zużycie paliwa
Nadmierne dymienie z wydechu

Opis P0131 Ford Przedni podgrzewany czujnik tlenu (lub czujnik O2 1) jest umieszczony w kolektorze wydechowym. Wykrywa ilość tlenu w spalinach w porównaniu z powietrzem zewnętrznym. Podgrzewany czujnik tlenu 1 ma zamkniętą rurkę wykonaną z ceramicznego tlenku cyrkonu. Cyrkon generuje napięcie od około 1 V w bogatszych warunkach do 0 V w warunkach uboższych. Sygnał podgrzewanego czujnika tlenu 1 jest wysyłany do modułu sterowania silnikiem (ECM). ECM dostosowuje czas trwania impulsu wtrysku, aby osiągnąć idealny stosunek powietrza do paliwa. Idealny stosunek powietrza do paliwa występuje w pobliżu radykalnej zmiany z 1 V na 0 V.

Czytaj więcej: https://www.engine-codes.com/p0131_ford.html

::EDIT::
Innymi słowy, przedni czujnik O2 po stronie pasażera, najbliżej turbosprężarki, otrzymuje niskie napięcie. Najprawdopodobniej jest uszkodzony i wymaga wymiany, ale zaleca się użycie powyższych informacji do zdiagnozowania dokładnego problemu, zanim po prostu rzucisz na niego częściami.

• Like
Reactions: GearHead_1
Save
#4 ·
Dzięki Gremlin...świetna odpowiedź....pomaga wszystkim;) Sugerowałem OP, żeby zrobił dokładnie to, co zrobiłeś...Zawsze jest świetny opis usterki, zalecenia diagnostyczne i możliwe rozwiązania w kolejności czynności, które należy wykonać podczas przeprowadzania badań. Następnie.....kiedy trafisz na forum, możesz zamieścić dokładnie to, co masz...I....następnie, które z tych rzeczy zrobiłeś sam, aby zaradzić problemowi. Zamiast mieć kod i możliwy opis i oczekiwać, że ktoś zabierze głos na temat tego, jak to naprawić, nie wkładając najpierw żadnego osobistego wysiłku...IMHO:cool:

Save
#5 ·
Tak, dzięki Gremlin i Red, bardziej martwiło mnie to stukanie, które słyszałem i czy te dwie rzeczy są powiązane. Zrobiłem rozeznanie w kodzie.

Save
#6 ·
Miło byłoby, gdyby ludzie dali wszystkim znać, co dana osoba już zrobiła, aby rozwiązać problem... w tym wiedzę, że dana osoba zbadała kod i dostępne informacje... po prostu pomaga wszystkim zamiast zgadywać. Oszczędza to czas, ponieważ przejdą oni listę jako sugestie i zaoszczędzi im to również czas, jeśli zostało to już osiągnięte. Moim zdaniem

Save
#7 ·
Cześć wszystkim, bardzo dobry wątek. Mój 2013 (108 tys. mil) zaczął wyrzucać ten kod jakiś czas temu i wymieniłem czujnik O2 banku 1 czujnik 1 i to nie było wielkim problemem. Użyłem tunera SCT, aby zresetować kontrolkę silnika i wydawało się, że wszystko jest w porządku. Jechałem dziś rano do pracy (30 mil) bez problemów. Poszedłem na lunch i zrobiłem kilka sprawunków i bum, wróciło. Sprawdziłem wszystkie połączenia wlotu powietrza i wszystko wygląda dobrze i szczelnie. Myślę, że moje pytanie brzmi: czy powinienem teraz zabrać to do dealera, aby sprawdzić wtryskiwacze i ciśnienie paliwa, czy jakie powinno być moje następne podejście?

#8 ·
Cześć wszystkim, bardzo dobry wątek. Mój 2013 (108 tys. mil) zaczął wyrzucać ten kod jakiś czas temu i wymieniłem czujnik banku 1 czujnik 1 O2 i to nie było wielkim problemem. Użyłem tunera SCT, aby zresetować kontrolkę silnika i wydawało się, że wszystko jest w porządku. Jechałem dziś rano do pracy (30 mil) bez problemów. Poszedłem na lunch i zrobiłem kilka sprawunków i bum, wróciło. Sprawdziłem wszystkie połączenia wlotu powietrza i wszystko wygląda dobrze i szczelnie. Myślę, że moje pytanie brzmi: czy powinienem teraz zabrać go do dealera, aby sprawdzić wtryskiwacze i ciśnienie paliwa, czy jakie powinno być moje następne podejście
Zacząłbym od poszukiwania wycieku w układzie wydechowym. Możesz mieć wyciek w turbosprężarce lub w kolektorze wydechowym w miejscu połączenia z głowicą. Jeśli Twoja ciężarówka ma jakąkolwiek rozszerzoną gwarancję, zabrałbym ją do dealera. Jeśli nie, spróbuj najpierw poszukać wycieku i przejdź od tego momentu.

Save
#11 ·
Ok, aktualizacja moich problemów... wymieniłem górny czujnik O2 po stronie kierowcy i to nie pomogło, nadal strzela, zamierzam dziś wieczorem zrobić twardy reset ECM i zobaczyć, co się stanie. Gremlin, gdyby Daugherty miał zerwaną śrubę po stronie pasażera, czy to nie byłby czujnik 1 banku 2 dla górnej strony pasażera? Poza tym u mnie wydaje się to dziać tylko po tym, jak postoi kilka godzin, a ciężarówka pracuje płynnie, nawet ze świecącym światłem, być może pójdę do dealera.

Save
#24 ·
Ok, aktualizacja moich problemów... wymieniłem górny czujnik O2 po stronie kierowcy i to nie pomogło, nadal strzela, zamierzam dziś wieczorem zrobić twardy reset ECM i zobaczyć, co się stanie. Gremlin, gdyby Daugherty miał zerwaną śrubę po stronie pasażera, czy to nie byłby bank 2 czujnik 1 dla górnej strony pasażera? Również u mnie wydaje się to dziać tylko po tym, jak postoi kilka godzin, a ciężarówka pracuje płynnie, nawet ze świecącą kontrolką, być może pójdę do dealera.
<—123
<—456
Kolejność zapłonu 142536

#12 ·
Nie...Bank 1 to Cylinder 1.... nasze ciężarówki cylindry 1, 2, 3, po stronie pasażera od przodu do tyłu......strona kierowcy 4, 5, 6, od przodu do tyłu...cylinder 6 po lewej/stronie kierowcy najbliżej przegrody czołowej.

Save
#13 ·
Czerwony, wszystko, co o tym przeczytałem, mówiło, że czujnik O2 1 bank 1 to strona kierowcy przed katalizatorem, a bank 2 to strona pasażera, czy też p0151? Czy właśnie wymieniłem zły cholerny czujnik?

Save
#18 ·
Czerwony, wszystko, co o tym czytałem, mówiło, że czujnik O2 1 bank 1 to strona kierowcy przed katem, bank 2 to strona pasażera lub p0151? Czy właśnie zmieniłem ten cholerny zły czujnik?
To bardzo proste do ustalenia. Odłącz jeden z czujników i zobacz, jaki kod się pojawi. To da 100% pewności, który bank jest który.

• Like
Reactions: bespurcell
Save
#14 ·
Save
#15 ·
Ok, ale czujniki O2 to strona 1 lewa (kierowcy) i strona 2 prawa (pasażera). To jednak nie jest problem z wypadaniem zapłonów.

Save
#16 ·
Cóż, to nie jest moje zrozumienie, bank 1 to cylinder 1, nie ważne jaka część...mogę się mylić???? Zawsze tak to identyfikowałem:cool:

Save
#17 ·
  • Like
Reactions: noodles
Save
#19 ·
Bank 1 to strona silnika od strony pasażera. Cylinder 1 jest pierwszym po tej stronie, najbliżej przodu. Bank 2 to strona kierowcy.

• Like
Reactions: RedRooster
Save
#20 ·
Dzięki wam, chłopaki, Noodles - Myślałem o tym, żeby to zrobić zeszłej nocy. Będę musiał poczekać do weekendu. Opublikuję wyniki, kiedy je dostanę.

Save
#21 ·
Ok, panowie, będę musiał tu coś zjeść, Red i Gremlin, użyłem starego od strony kierowcy i zainstalowałem po stronie pasażera i jak dotąd od kilku dni jest wolny od kodów. Bardzo dziękuję za pomoc.

Save
#22 ·
Shzt się dzieje....liczy się tylko to, że zostało naprawione....miejmy nadzieję....dobra robota....przynajmniej dealer tego nie zrobił:cool:

Save
#23 ·
Miło, miejmy nadzieję, że już więcej kodów. Nigdy.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.