F150 Ecoboost Forum banner

Akcja serwisowa 25V236 - Utrata funkcji hamowania z powodu wycieku płynu hamulcowego. znana również jako akcja serwisowa Forda 25S37

1 reading
3.2K views 9 replies 4 participants last post by  Boatwaco  
#1 ·
Rodzaj problemu z bezpieczeństwem: Akcje serwisowe
11 kwietnia 2025 Numer kampanii NHTSA: 25V236000
Utrata funkcji hamowania z powodu wycieku płynu hamulcowego
Wyciek płynu hamulcowego może spowodować zmniejszenie skuteczności hamowania i wydłużenie drogi hamowania,
zwiększając ryzyko wypadku.
Numer kampanii NHTSA 25V236000

Ford Motor Company (Ford) wycofuje z eksploatacji niektóre pojazdy F-150, Expedition i Lincoln
Navigator z lat 2017-2018. Pompa hamulcowa może powodować wyciek płynu hamulcowego z przedniego
obwodu koła do serwomechanizmu hamulcowego.
Środek zaradczy
Dealerzy wymienią pompę hamulcową. Jeśli pompa hamulcowa przecieka, serwomechanizm hamulcowy
również zostanie wymieniony. Naprawy zostaną wykonane bezpłatnie. Listy zawiadamiające właścicieli mają zostać wysłane 28 kwietnia 2025 r. Właściciele mogą skontaktować się z obsługą klienta Ford pod numerem
1-866-436-7332. Numer Forda dla tego wycofania to 25S37. To wycofanie jest rozszerzeniem numeru wycofania NHTSA 22V-150.

Attachments

#9 ·
Otrzymałem to powiadomienie pocztą dla mojego modelu z 2014 roku. Początkowo myślałem, że to tylko TSB i może nie coś, co objęliby gwarancją (akcja serwisowa), ale zadzwoniłem do dealera i zapytałem o to. Dealer powiedział, że to rzeczywiście akcja serwisowa i zostanie naprawiona bezpłatnie.

Teraz, kiedy o tym myślę, miałem kilka sytuacji podczas jazdy, kiedy musiałem mocno wcisnąć hamulce i byłem zszokowany, ponieważ pedał prawie dotarł do podłogi / był miękki i ledwo zwolniłem na czas, aby uniknąć wypadku. Pewnego dnia poczułem większą ciekawość, więc uruchomiłem moją ciężarówkę na podjeździe (w tej chwili ma 195 000 mil) i napompowałem hamulce, a następnie trzymałem na nich nacisk. Ku mojemu zaskoczeniu i rozczarowaniu pedał powoli opada, prawie do podłogi, jeśli utrzymuję na nim nacisk (nie wciskam super mocno, tylko 'mocno'). Ojej.

Dealer powiedział, że będzie akcja serwisowa i otrzymam powiadomienie, gdy części będą dostępne/kiedy będzie można zaplanować naprawę. Przez cały ten czas... Myślałem tylko, że ciężarówka ma ogólnie do bani hamulce. Nie zdawałem sobie sprawy, że to naprawdę poważny problem, jak jest w rzeczywistości.

Jeśli chodzi o resztę mojej ciężarówki, jak powiedziałem, mam 195 000 mil i wciąż oryginalny łańcuch rozrządu. RZADKO słyszę grzechotanie przy uruchamianiu, ale SŁYSZAŁEM je kilka razy, przez długi okres czasu. Obserwuję rozrząd za pomocą mojego małego narzędzia Bluedriver, aby sprawdzić, czy zbliża się do wyjścia poza specyfikację, ale jak dotąd, z tego co mogę ustalić, nadal jest OK. Uważam się za szczęściarza. Miałem wycenę na nieco ponad 5000 dolarów za wykonanie całej tej pracy (byłem ciekaw ceny). Mam nadzieję, że wytrzyma wystarczająco długo, aż będę gotowy kupić nowy samochód. Chciałbym zachować ciężarówkę jako okazjonalne narzędzie i nie jeździć nią, chyba że będę jej potrzebował, ale to potrwa jeszcze co najmniej kilka lat. Nie jeżdżę nią już na wakacje. Zbyt zmartwiony, że coś pójdzie nie tak.

Ogólnie rzecz biorąc, było dla mnie dobrze. Jedyne, co naprawdę zrobiłem, to regularna konserwacja (używam Hot Shot Secret Stiction Eliminator za każdym razem w starym) i raz wymieniłem wszystkie cewki. To naprawdę wszystko. Tylko rutynowa konserwacja.

#10 ·