F150 Ecoboost Forum banner
21 - 40 of 54 Posts
Do wszystkich, którzy używają termostatu 180 stopni.
Jak leci?
Jakieś problemy?
Jakakolwiek zmiana w zużyciu paliwa (lepiej - gorzej)
Kiedy pogoda się ociepli, planuję spuścić i napełnić płyn chłodniczy w mojej ciężarówce. Myślę, że skoro spuszczam płyn chłodniczy, mogę również wymienić termostat. Mam 204 000 mil.
Widzę aktualny numer części RT-1258 BR3Z-8575-G
Jako 180-stopniowy motorcraft z ulepszonym plastikowym dnem.

Jeżdżę z 188 i ciężarówka zawsze działa chłodno. Jeśli jesteś w chłodniejszym klimacie, polecam podzielić różnicę. Jeździłem z 180 przez jedną zimę i chłodził się, gdy ciężarówka stała na zimnie. (Utrata ciepła z aluminiowego bloku.) Zużycie paliwa było takie samo przez cały czas. Upewnij się, że masz również uszczelkę typu o-ring.

Jeżdżę z 188 i ciężarówka zawsze pracuje chłodno. Jeśli jesteś w chłodniejszym klimacie, polecam podzielić różnicę. Jeździłem z 180 przez jedną zimę i chłodził się, gdy ciężarówka stała w chłodniejszą pogodę. (Utrata ciepła z aluminiowego bloku.)

Zużycie paliwa było takie samo przez cały czas. Pamiętaj, aby również dostać uszczelkę o-ring.
Dziękuję za wkład.

Moje temperatury wynoszą. Średnio 200 do 212 w temperaturach od 28 do 40 stopni.
Dla mnie po prostu wydaje się wysoka. Odkąd mam czytnik OBD do odczytu temperatur.

Myślę, że przy 204 000 milach. Może to być dobry moment na wymianę termostatu jako dobrego profilaktycznego utrzymania.

Dziękuję za wkład.

Moje temperatury działają. Średnio od 200 do 212 w temperaturach od 28 do 40 stopni.
Dla mnie wydaje się to po prostu wysokie. Odkąd mam czytnik OBD do odczytu temperatur.

Myślę, że przy 204 000 milach. Może to dobry moment na wymianę termostatu jako dobrego działania zapobiegawczego.
Ten (teraz zaktualizowany) fabryczny to naprawi, mój wynosi 187 i nigdy nie przekracza 200 (chyba że holuje ciężkie rzeczy). Jest bardzo spójny od kilku tysięcy mil.

Kiedy wymieniłem swój w 13, myślałem, że będzie miał 190 lub nawet 195* w środku. Okazało się, że miał 188*.

I tak zamieniłem na 180*.
Przeważnie działa chłodniej podczas jazdy. Daj mu trochę mocy na dłuższy czas, a temperatury wzrosną, ale zaczynają się od około 10* chłodniej, więc to pomaga, szczególnie podczas holowania. Nadal osiągnę 220+ podczas pokonywania wzniesień, ale zauważam, że szybko się ochładza po zmniejszeniu mocy.

Jak dotąd wszystko jest w porządku, ale nie jeżdżę nim już na co dzień, więc teraz jest głównie używany latem do holowania.

Mitch

Dziękuję za Twoją opinię.

Moje temperatury działają. Średnio od 200 do 212 w temperaturach od 28 do 40 stopni.
Według mnie wydaje się to wysokie. Odkąd mam czytnik OBD do odczytu temperatur.

Myślę, że przy 204 000 milach. Może to być dobry moment na wymianę termostatu jako dobrego działania zapobiegawczego.
Jedyny raz, kiedy widzę 212, to długie pociągnięcie na nadbiegu z dużą dawką doładowania.

owns 2017 Ford F-150 Lariat
Chcę zaktualizować swój status.
Minęły prawie 2 tygodnie.

Wymieniłem termostat na 180-stopniowy motorcraft (nr części RT-1258 BR3Z-8575-G).

Usunąłem łożysko kulkowe z tego termostatu.

Pierwotnie zamierzałem zrobić pełne spuszczenie i napełnienie.
Wyssałem płyn chłodniczy ze zbiornika. Całkowita ilość płynu chłodniczego, jaką uzyskałem między tym a termostatem, wyniosła blisko 1,5 galona. Pomyślałem, że to wystarczy.

Musiałem usunąć rurę wchodzącą do turbosprężarki, po prostu nie mogłem dostać się do śrub 8 mm z obudowy termostatu.
Cieszę się, że usunąłem tę rurę. Kiedy chciałem poluzować zacisk do turbosprężarki, zacisk nie był nawet dokręcony, był bardzo luźny. Po prostu pociągnąłem i rura od razu odpadła!

Oto moje obserwacje:

Standardowy termostat 190 stopni, temperatury 204 do 215
Temperatury zewnętrzne 25 do 40 stopni

Nowy termostat motorcraft 180 stopni
Temperatury zewnętrzne 40 do 80 stopni. Jeszcze nie osiągnąłem 200 stopni i naprawdę daję w palnik.
Czasami widziałem, jak temperatura spada do 177 stopni podczas jazdy na autostradzie.

Zauważ również, jak stwierdzili poprzednicy. Temperatura skrzyni biegów jest również znacznie niższa. Jeszcze nie osiągnąłem 200 stopni, jeszcze nie holowałem.
Powinno być znacznie lepiej, kiedy tego lata będę holował moją hybrydową przyczepę o wadze 6000 funtów (wszystko oprócz zlewu 🤣) w pełni załadowaną.

Ogrzewanie wcale nie stanowiło problemu w zimne poranki.

Wydaje się również, że zużycie paliwa jest nieco lepsze.
I myślę też, że silnik po prostu wydaje się lepiej pracować.

Moim zdaniem 180 stopni powinno być włożone z fabryki

Chciałem tylko zaktualizować wszystkich. I dziękuję 2016XLT4x4 za tak dobry oryginalny post na ten temat.

180 to całkiem pewny zakład dla tych ciężarówek. Jeśli widziałeś 204-215 ze standardowym 190, pomyślałbym, że prawdopodobnie trochę się zacinał. Wiele ciężarówek z nowym standardowym 190 (właściwie 187) widzi około 200 szczytów bez holowania. Cieszę się, że udało ci się ją schłodzić!

180 to całkiem pewny zakład dla tych ciężarówek. Jeśli widziałeś 204-215 ze standardowym 190, pomyślałbym, że prawdopodobnie trochę się zacina. Wiele ciężarówek z nowym standardowym 190 (właściwie 187) widzi około 200 szczytów bez holowania.
Cieszę się, że widzę, że działa chłodniej!
To było moje doświadczenie. Podczas holowania widziałem 230 chwilowo na długim wzniesieniu, ale zwykle jest to poniżej 220.

Discussion starter · #32 ·
Mój termostat 180 nadal utrzymuje temperaturę płynu chłodzącego silnik w zakresie 190 - 200 stopni bez obciążenia, niezależnie od temperatury zewnętrznej. Skrzynia biegów zawsze o około 10 stopni chłodniejsza.
Niedawno holowałem moją przyczepę kempingową i tym razem trochę mocniej ją docisnąłem. Zauważyłem, że temperatura płynu chłodzącego silnik wzrosła do 217 stopni, ale natychmiast spadła, gdy trochę odpuściłem. Przejechałem 30 000 mil z termostatem 180. Najlepsza modyfikacja w historii.

Uważam, że ustawienie fabryczne termostatu ma na celu doprowadzenie silnika do idealnej temperatury dla emisji jak najszybciej. Dopóki będzie pracował na biegu jałowym wystarczająco ciepło, aby przejść test spalin, wszystko jest w porządku.

Uważam, że ustawienie fabrycznego termostatu ma na celu doprowadzenie silnika do idealnej temperatury dla emisji tak szybko, jak to możliwe. Dopóki będzie pracował na biegu jałowym wystarczająco ciepło, aby przejść test spalin, wszystko jest w porządku.
Co to jest "Smog"? U nas tego nie ma...

Czy ktoś zauważył, że okiennice dłużej pozostają zamknięte? Mam w pudełku 188*, ale zastanawiałem się nad użyciem 190* (RT1251). 19' 3.5L. Martwię się o algorytmy w ECU, które nie będą zadowolone.
Po fazach wałka rozrządu wentylatory działają dużo, nowa norma to 212* w niskich temperaturach otoczenia.

Obecnie używam 188 i ecm w ogóle się tym nie przejmuje. Używałem również 180.

Killa, dzięki za kolejną pozytywną odpowiedź, która skłoni mnie teraz do zmiany termostatu na 188*.

Wspomniałem, czy komputer będzie dłużej cyklicznie uruchamiał żaluzje, aby osiągnąć docelową temperaturę, a nie usterkę. Przypuszczam, że mogę usunąć kilka żeber, aby wpuścić trochę powietrza.

A co z wywierceniem zaworu odpowietrzającego? Zrobiliśmy to w społeczności doładowania GM, aby umożliwić dalszą cyrkulację płynu chłodzącego. Inni twierdzą, że dodatkowe otwory opóźniłyby otwarcie z powodu chłodzenia gorącej strony.

Jeśli chcesz niższe temperatury pracy, zrób 180 zamiast 188, chyba że mieszkasz w zimnym klimacie. Lub poczekaj, aż żaluzje będą całkowicie otwarte i odłącz złącze żaluzji pod zatrzaskiem maski. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś wiercił nasze termostaty.

Discussion starter · #39 ·
Używam termostatu 180 w moim 3.5 z 2018 roku od 15 miesięcy i przejechałem 35 tys. mil. (najlepszy mod w historii)
Moja "normalna" temperatura silnika oscyluje w okolicach 192 - 194. Wzrasta do 212 podczas ciężkiej jazdy pod górę, ale natychmiast spada. Nie mam pojęcia, co myślą moje osłony chłodnicy.

Cześć wszystkim, poszedłem i spuściłem płyn chłodniczy z chłodnicy pawia. Użyłem węża, złapałem galon płynu chłodniczego, ale musiałem użyć miski spustowej, ponieważ również wydobywał się z otworu po odkręceniu. Użyłem nowego o-ringu i ustawiłem zawór odpowietrzający do góry. Nie wierciłem go zgodnie z planem. Poszedłem też z Prestone Max/Platinum, jak wcześniej polecano tutaj. Na pojemniku jest napisane 56/44 mieszanki.

Jak dotąd temperatura skrzyni biegów wynosi 170-190, w dół z 200-215. Używając klimatyzacji, stale mam 188-190 dla temperatury silnika, na autostradzie może to być od 180-192. Bez klimatyzacji 193-203.

Stary termostat wyraźnie się zacinał. Widzę, gdzie mosiądz się ocierał i po ściśnięciu nie wracał. Zrobię test wrzenia i opublikuję te wyniki ze zdjęciami. Co dziwne, w dolnej części otworu była sprężyna, która wyglądała jak sprężyna z długopisu.

21 - 40 of 54 Posts