F150 Ecoboost Forum banner

Czego mogę się spodziewać, przechodząc z Forda F150 na Rangera?

5.4K views 43 replies 17 participants last post by  K-Dawg  
#1 ·
Mam F150 3.5L Ecoboost z 2017 roku z kabiną Crew Cab, pełną skrzynią, pakietem Sport, 10-biegową skrzynią i pakietem do holowania. Kupiłem go we wrześniu 2017 roku. Ma dopiero 18 700 mil przebiegu.
Holuję samochód wyścigowy BRZ na przyczepie Featherlite o długości 14 stóp. Razem waży to maksymalnie 4000 funtów. Mam jeszcze kilkaset funtów sprzętu i kół, które ciągnę ze sobą.
Holuje się świetnie i zwykle wydaje się, że nic nie holuję...
Interesuje mnie mniejsza, lżejsza ciężarówka. Najbardziej interesuje mnie Ranger Raptor lub Lariat z lat 2024-2025.
Czego powinienem się spodziewać w kwestii holowania mojego samochodu wyścigowego z mniejszym silnikiem Rangera?
Proszę wybaczyć moją niewiedzę, ale mój F150 był moją pierwszą ciężarówką i doświadczeniem w holowaniu. F150 jest świetny, ale nie potrzebuję jego oszałamiającej wydajności ani rozmiaru.

#2 ·
Według ekspertów internetowych, Twój MPG podczas holowania będzie w przybliżeniu taki sam,

Brak doświadczenia w holowaniu mniejszą ciężarówką, odważyłbym się zgadnąć, że nie będzie to podobne do uczucia "holowania tak, jakby go nie było" jak w przypadku większej/cięższej ciężarówki. Raptor, Ranger lub inne, nie jest skonfigurowany do holowania per say, jest oceniany na około #5500, a wykończenie raptora zwykle ma bardzo niską ładowność w porównaniu do innych dostępnych wykończeń... dość słabe... plus, jeśli unikasz osiągów... raptor???

Myślę, że to zależy od tego, ile holujesz i jak daleko.

#3 ·
Myślę, że odpowiedź na bezpośrednie pytanie jest dość prosta. Możesz spodziewać się mniej przyjemnego holowania. To nie jest tak, że nie możesz tego zrobić, ale to trochę jak pies machający ogonem.

• Like
Reactions: beungood
#4 ·
Zmniejszanie rozmiaru ciężarówek nigdy nie jest zabawne. Ranger może potrzebować kilku małych sztuczek holowniczych, aby być pewnym siebie. Amortyzatory i hak rozkładu masy. Nic nigdy nie pomoże w przypadku różnicy w rozmiarze/długości i wadze.

owns 2017 Ford F-150 Lariat
  • Like
Reactions: GearHead_1
#5 ·
Rzeczywiście, Ranger nie jest zbytnio pomniejszony w porównaniu do F150, spójrz na wymiary dla porównywalnych opcji. Nadal ma stalową karoserię, więc w niektórych przypadkach jest cięższy. Ranger jest węższy i nie tak wysoki do dachu. Byłem fanem Rangera w przeszłości, ale nowy Ranger jest dłuższy, cięższy i ma mniej miejsca na łokcie niż mój RCSB F150. Szkoda, że Ranger nie jest produkowany w takiej konfiguracji.
Jeśli holujesz pojazd na przyczepie, nie sądzę, aby Ranger stanowił jakikolwiek problem. KM

owns 2017 Ford F150 XL
  • Like
#6 ·
Naprawdę Ranger niewiele się różni od F150, spójrz na wymiary dla porównywalnych opcji. Nadal ma stalową karoserię, więc w niektórych przypadkach jest cięższy. Ranger jest węższy i nie tak wysoki do dachu. Kiedyś byłem fanem Rangera, ale nowy Ranger jest dłuższy, cięższy i ma mniej miejsca na łokcie niż mój RCSB F150. Szkoda, że Ranger nie jest produkowany w takiej konfiguracji.
Jeśli holujesz pojazd na przyczepie, nie sądzę, aby Ranger stanowił jakikolwiek problem. KM
Myślę, że będzie to w miarę blisko. Nadal uważam, że mój 08 F250 załadowany pełnymi narzędziami przekraczał wagę o 2000 funtów, a następnie podłączony do przyczepy pokładowej z 10 000 funtów desek/słupków ogrodzeniowych. Holował lepiej niż mój dostrojony Cummins. Cummins zawsze zużywał połowę paliwa tego powerstroke. Mój 5.0 F150 nie wykonał tego zadania tego dnia. Powerstroke to zrobił, ten 6.4 poszedł do pracy dla mnie i zawiódł mnie tylko kilka razy. Niektóre ciężarówki po prostu robią rzeczy lepiej. Tego dnia po prostu żarł paliwo jak szalony!

• Like
Reactions: butthead
#8 ·
Pociągnie to, nie wiem, czy zrobi to wydajnie, nawet jeśli miałbyś więcej niż wystarczającą moc, mniejsze ciężarówki nie mają tyłka. A także byłoby to na wyższym końcu wskaźnika holowania Rangera = większe i szybsze zużycie, tylko myśl. Ale byłem świadkiem, jak Isuzu z lat 90. holowało spycharkę D4 na gęsiej szyi przez 37 mil, nie polecałbym, ale można to zrobić.

#9 ·
Nowy Ranger może być wyposażony w opcję holowania do 7500 funtów i ładowność do 1800 funtów... Oczywiście, w zależności od wykończenia/wyposażenia, ładowność będzie się różnić, ale można go również dostać z silnikiem 2.7L V6.

• Like
#11 · (Edited)
Ranger Raptor waży zaskakująco ponad 5500 funtów i może być cięższy niż Twój obecny F150. Korzysta również z tylnej osi z 5-punktowym zawieszeniem sprężynowym, co prawdopodobnie zapewnia większą stabilność. A do tego ma amortyzatory Live Valve, które mogą regulować tłumienie.

Mam przyczepę kempingową o wadze 5500 funtów i przejechałem z nią ponad 25000 mil moim modelem Supercrew 6.5' z 2014 roku z opcją Max Tow. Sprawdził się dobrze pod względem stabilności. Ale teraz mam LX570 z miernym rozstawem osi 112 cali i przejechałem z nim tę samą przyczepę około 6000 mil. Ma 5-punktowe zawieszenie sprężynowe z regulowanym tłumieniem z fotela kierowcy, tak jak Raptor. W porównaniu z wersjami fabrycznymi, LX570 jest znacznie lepszy w holowaniu mojej przyczepy. F150 potrzebuje amortyzatorów Bilstein, poduszek powietrznych i tylnego stabilizatora Hellwig, aby odczuwać podobnie.

Jedyną wadą Raptora mogą być miększe sprężyny, ale prawdopodobnie można to naprawić.

#12 ·
Wszystko jest kompromisem.
Przechodzę (wciąż mam oba) z 2014 (ostatni rok dla stali) 163inWB na 2025 (aluminium) 145inWB i spodziewam się, że nie będzie tak dobrze do holowania mojej łodzi o wadze ~6500 funtów, ale będzie w porządku.

Chodzi o to, że nie holuję mojej łodzi co weekend, jak często robisz dni na torze? Gdyby moja łódź była tylko trochę mniejsza, rozważyłbym Rangera, kiedy miałem tylko 2014 (teraz samochód żony) 2016 Focus ST i na pewno miło jest nie musieć jeździć ciężarówką wszędzie.

Ponadto, w jakim terenie holujesz i jak daleko? W moim przypadku odbywamy coroczną podróż z południowego OH do północnego MI, ale nawet większość z tego jest płaska. Nie martwiłbym się zbytnio o moc, Ranger z silnikiem 2.7L ma prawie taki sam maksymalny moment obrotowy jak mój 2014 i był świetnym pojazdem do holowania. Oba mają kontrolę na dźwigni zmiany biegów, aby ograniczyć najwyższe biegi podczas holowania, uznałem to za bardzo przydatne.

Zasięg byłby kolejną kwestią, zwłaszcza jeśli masz zbiornik 36 galonów. Mogę dotrzeć do jeziora Erie i ponad połowę drogi z powrotem na jednym zbiorniku.

Myślę więc, że Ranger byłby w porządku, ale dłuższy F-150 byłby bardziej optymalny. Czy jeździsz na autocrossie po mieście na płaskim terenie pięć razy w roku, czy też bierzesz udział w regionalnej serii na dziesięciu różnych torach z górami pomiędzy nimi? :)

#13 ·
Zbiornik Rangera będzie dla ciebie mały, ale nie każdy holuje codziennie. 2.7 będzie ciągnął mocno, zwłaszcza z 10-biegową skrzynią. Na pewno nie wybrałbym 2.3 do twojego przypadku użycia…

#14 ·
Zastanawiam się, jaka byłaby sytuacja z chłodzeniem w Rangerze 2.7 lub 3.0, biorąc pod uwagę mniejszą powierzchnię czołową. Nie może mieć dużej powierzchni chłodnicy, co przypomina problemy z chłodzeniem w F150 12. generacji.

#25 ·
Zastanawiam się, jaka byłaby sytuacja z chłodzeniem w Rangerze 2.7 lub 3.0, biorąc pod uwagę mniejszą powierzchnię czołową. Nie może mieć dużej powierzchni chłodnicy, co przypomina problemy z chłodzeniem F150 12. generacji.
Nie jestem pewien co do tej generacji, ale poprzednia generacja miała większą chłodnicę niż mój Max tow z 2014 roku i mechaniczny wentylator chłodzący.

• Wow
Reactions: Upshifter
#15 ·
Głębszy rdzeń może w tym pomóc. 2.7 nigdy nie był tak wydajny jak 3.5 pod względem temperatury płynu chłodzącego. Lepiej oddaje ciepło.

• Like
Reactions: ndtguy
#17 ·
Nadal jestem zainteresowany, aby dowiedzieć się, dlaczego OP chce mniejszej, lżejszej ciężarówki? Te Rangery wcale nie są przestronne w środku.
Cóż, myślę lub myślałem, że tak zrobię. Parkowanie i manewrowanie nie są zbyt dobre. To znaczy, jestem przyzwyczajony do prowadzenia samochodów sportowych...
Jednak z tego, co słyszę, mogę po prostu zostać przy F150.
Ponieważ moje ładunki są raczej małe, jedną rzeczą, która mnie irytuje, są duże, ciężkie koła i wysokość ciężarówki.
Zastanawiam się, na co mógłbym sobie pozwolić, jeśli chodzi o zmniejszenie średnicy i wagi?

#26 ·
Myślę, że koła 17” z rynku wtórnego będą lżejsze. Mam zestaw metod i opony 315/70R17 Territory MT, które ważą tylko 78 funtów. Myślę, że można by to zmniejszyć do 65 funtów, używając zwykłych opon SL.

A metody nie są nawet takie lekkie. Po prostu lżejsze od niektórych.

#27 ·
Scar, ciekawy, w jakiej klasie samochodów sportowych się ścigasz i jaka jest kombinacja opon i kół? Dlaczego standardowa szerokość felgi jest dla ciebie tak nietypowa? KM

owns 2017 Ford F150 XL
  • Like
Reactions: Scargod
#34 · (Edited)
Scar, ciekawy, w jakiej klasie samochodów sportowych się ścigasz i jaka jest kombinacja opon i kół?
Dlaczego standardowa szerokość koła jest dla ciebie tak niezwykła? KM
Mój samochód torowy BRZ ma opony 255-40-17, a ja właśnie założyłem na niego opony 275-40 Hoosiers. Nie brałem pod uwagę ścian bocznych o profilu 65 na oponach ciężarówki, mówiąc, że są szerokie. Chyba nie są; to nie jest mały ani lekki pojazd.
Tak więc, jako aktualizacja, zdecydowałem się zatrzymać F150.
Wczoraj otrzymałem nowe koła i opony do niego. Ma na sobie oryginalne, 8-letnie opony!
Felgi Weld Racing ważą 26 funtów, a opony 275-55R17 VREDESTEIN QUATRAC PRO+ SL ważą 35 funtów, co daje łącznie 61 funtów. Stare opony Wrangler Fortitude HT ważą 37-39 funtów.
Zakładam je: Weld Racing S16070089P42 Solana Drag, 17x10. Są piękne! Wszystkie moje pomiary i porównania wykresów mówią, że będą pasować idealnie i obniżą ciężarówkę o całkiem sporo, a także zapewnią mi lepsze prowadzenie oraz lepszą i cichszą jazdę.
Nigdy nie zjeżdżam w teren... View attachment 202815
Image

#28 ·
Chłodnica 2011-2014 Max Tow vs Ranger. Zignoruj grubość rdzenia i objętość, ponieważ pochodzi to od Mishimoto, ale wysokość i szerokość powinny być prawidłowe. Jest bardziej zgodna z chłodnicami 2015+:
Image

Attachments

• Wow
Reactions: Upshifter
#29 ·
2018 Max Tow rad, zastanawiam się, czy pasowałoby do mojego 2017, jeśli kiedykolwiek się na to zdecyduje.

#30 ·
2018 Max Tow rad, zastanawiam się, czy pasowałby do mojego 2017, jeśli kiedykolwiek się zepsuje.
Tak. Uważam, że zachowali ten sam projekt chłodnicy od 2015 do 2020 roku.

• Like
Reactions: stereotype one
#31 ·
Miałem dwa Rangery i oba uwielbiałem. Holowałem moją 19-stopową łódź Sylvan z silnikiem zaburtowym o mocy 150 KM i holował ją z łatwością i łatwo wyciągałem ją na wodowanie. Przeszedłem na F150, gdy cena Rangera nie była dużo niższa niż F150. F150 to więcej ciężarówki, ale Ranger to o wiele więcej ciężarówki, niż niektórzy mu przypisują. Nie wiem nic o pakiecie Raptor, ale to dla nich więcej pieniędzy, gdy widnieje na nim Raptor!

#36 ·
Słodko wyglądający zoomer, który tam masz! W latach 80. bawiłem się w slalomach i byłem stałym bywalcem 3 zabytkowych/historycznych wyścigów na Road America. Dzięki! KM

owns 2017 Ford F150 XL